A laminált padló vastagsága

Mint ahogy a kerámia lapoknál is megkülönböztetünk 7, 8, 9 és még ennél is vastagabb (esetleg vékonyabb) lapokat, a laminált padlóból is több féle készül. A minőségi, de olcsóbb termékeknél a legáltalánosabb vastagság a 7-8 mm. Ha már túl vagyunk egy-két laminált vásárláson, akkor biztosabban tudunk választani és tudjuk, hogy az 1 mm különbség mit is jelent.

Sokszor hallunk olyat, hogy „a mesterember azt mondta 8 mm-est vegyek”, meg olyat, hogy „7 mm? Nincs belőle 8 mm-es?” De vajon tényleg ennyit számít az 1 mm-es különbség?

Szemfülesebb vásárlók az árkülönbség mellett, amit elsőként észrevesznek a garancia idő. Általánosságban mondhatjuk, hogy a 7 mm-es laminált parkettákra a gyártók kevesebb garanciát adnak, bár a minőségi termékeket előállító cégek itt is megadják a minimum 10 év garanciát. Igaz a 8 mm-es esetében ez akár 25 év is lehet.
Jogos a kérdés, hogy akkor mégis mi mehet tönkre egy 7 mm-es laminált padlón 10 év alatt, aminek ugyanakkor a kopásállósága, mint 8 mm-es társáé? Miért kevesebb a garancia?

 

A titok nem a felületben van. Az egyetlen ok az illesztésben található, ahol az 1 mm pont annyit számít, hogy a klikkes rendszernek nő a stabilitása. Ez olyan, mint amikor több papírlapot szeretnék egyszerre széttépni, és amikor azzal szembesülünk, hogy nem megy, akkor leveszünk belőle egyet. Pont ebből adódik, hogy a 8 mm-es laminált parkettáknál hosszabb a garancia idő. Mert nagyobb a stabilitásuk.

Félnünk kell-e a 7 mm-es padlótól?

Azért mielőtt kezünket kezdenénk tördelni, amiért csak az olcsóbb 7 mm-esre van pénzünk, ne ijedjünk meg. Csak álljunk meg és kezdjünk el gondolkodni. Azért mert egy termékre „csak” 10 év garancia van, még nem jelenti azt, hogy utána egyből tönkre is fog menni. A laminált parketta élettartama is attól függ, hogy hogyan használjuk, vagy épp hogyan nem.
Mi van, ha 10 év alatt megváltozik az ízlésünk és már nem fog tetszeni, amit korábban választottunk? Vagy ha ez alatt az idő alatt családunk lesz és elköltözünk, mert kinőttük a lakóterünket? Vagy ha egyszerűen csak befektetésnek szánjuk az ingatlant ahova épp parkettát választunk?
Ezek mind olyan kérdések, amiket nem biztos, hogy előre meg tudunk válaszolni, tehát ne féljünk a 7 mm-től se, mert nem jelenti azt, hogy feltétlen rosszabb minőséget képvisel. Lehet, hogy pont az előbb említett okok miatt fogunk mellette, illetve az ára mellett dönteni.

Egyetlen indok, nem indok a laminált padlónál sem!

Mint ahogy egy fecske sem csinál nyarat, úgy teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy indok nem feltétlenül ok arra, hogy mást válasszunk, mint ami eredetileg megtetszett.
Laminált parketta vásárlásánál a garancia idő mellett nézzük meg a termék felületét, kopásállóságát, mintaismétlődésének lehetőségét, az illesztési megoldást; és ha minden jel arra utal, hogy választottunk igazi minőséget képvisel, akkor nyugodt szívvel választhatunk mind 7, mind 8 mm-es laminált padlók közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.